Piškotki

Pri Fordu uporabljamo tehnologije, kot so piškotki, piksli in lokalno shranjevanje, da olajšamo uporabo naših spletnih strani in zagotovimo vsebino, ki vam še bolj ustreza. Ta vodnik pojasni, kaj so piškotki, s kakšnim namenom so uporabljeni na Fordovih spletnih straneh in kakšne možnosti imate za njihov nadzor ali izbris, če se tako odločite.

Kaj je piškotek?

Skoraj vsaka spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov. Piškotek je majhna datoteka, ki jo strežnik prenese na vaš osebni računalnik ali prenosno napravo, ko obiščete spletno stran. Ob naslednjem obisku strani z isto napravo vaš računalnik preveri, ali ima piškotek, ki ga spletna stran pozna. Če najde takšen piškotek, komunicira s spletno stranjo in ji omogoči, da odčita informacije, ki so shranjene v piškotku. To spletni strani omogoča, da prepozna brskalnik, ki je že obiskal stran, in lahko v nekaterih primerih skladno spremeni prikazano vsebino.

Več informacij o piškotkih najdete na naslednjih naslovih:

http://piskotki.net/
https://www.ip-rs.si/

Katere piškotke uporabljamo na strani?

Piškotki, uporabljeni na tej strani, so v nadaljevanju razvrščeni v kategorije. Razvrstitev temelji na kategorijah, kot so opisane v ‘Smernicah za uporabo piškotkov informacijskega pooblaščenca’>>.

1. kategorija – ‘piškotki za spremljanje statistike in povečanje zmogljivosti’

Ti piškotki zbirajo informacije o tem, kako naši obiskovalci uporabljajo spletno stran. Tako nas na primer obvestijo, katere strani obiskovalci najpogosteje obiščejo in ali na spletni strani naletijo na obvestila o napaki. Ti piškotki ne zbirajo informacij, ki bi omogočale prepoznavo obiskovalca. Vse informacije, ki jih zberejo ti piškotki, se združijo in so anonimne. Uporabljamo jih samo za izboljšanje delovanja naše spletne strani.

 

Piškotek Opis piškotka Trajanje
_ga Uporablja ga Google za razlikovanje uporabnikov. 1 leto
_gat_<property_name> Uporablja ga Google se za regulacijo stopenj zahtevkov. 1 minuta
_gid Uporablja ga Google za razlikovanje uporabnikov. 1 dan
_fbp Uporablja ga Facebook za dostavo niza oglasov, kot so ponudbe v realnem času od tretjih oglaševalcev. 3 mesece
fr Uporablja ga Facebook za dostavo niza oglasov, kot so ponudbe v realnem času od tretjih oglaševalcev. 3 mesece

Ti piškotki spletni strani omogočajo, da si zapomni vaše izbire. Vključeno je lahko vaše uporabniško ime, jezik ali regija, v kateri ste, zagotavljajo pa vam izboljšane in še bolj osebne funkcije. Tako vam lahko spletna stran s shranjevanjem vaše trenutne lokacije v piškotku zagotovi lokalno vremensko napoved ali prometna obvestila. Te piškotke je možno uporabiti tudi za pomnjenje vaših sprememb velikosti in vrste pisave ter drugih delov spletne strani, ki ste jo prilagodili.

Uporabljamo jih lahko tudi za zagotavljanje storitev, ki ste jih zahtevali, na primer ogled videa ali komentiranje bloga. Informacije, zbrane s temi piškotki, so lahko anonimne in ne morejo slediti vašemu brskanju po drugih spletnih straneh.

 

Piškotek Opis piškotka Trajanje
cookieconsent_status Uporablja se za shranjevanje izbire za piškotke. 1 leto

Nadzor in brisanje piškotkov

Če želite spremeniti, kako spletni brskalnik uporablja piškotke – vključno z blokiranjem ali izbrisom piškotkov s Fordovih spletnih strani (ali katere koli druge spletne strani) –, lahko to dosežete s spremembo nastavitev brskalnika.

Večina brskalnikov za nadzor nad piškotki omogoča, da sprejmete ali zavrnete vse piškotke, sprejmete samo določene vrste piškotkov ali izberete opozorilo ob vsakem obisku spletne strani, ki želi shraniti piškotek. Zelo preprosto lahko tudi izbrišete piškotke, ki jih je brskalnik že shranil na vašo napravo.

Postopki za nadzor in brisanje piškotkov se razlikujejo glede na uporabljeni brskalnik: